Og hvis hun har lyst til at have en kjole på, der viser hendes bryster – hun er jo en smuk, en flot pige – bring it on. Det er SÅ fedt, at nogen ikke bryder sig om, hvordan andre synes man bør gå klædt, men at nogen tør at vise hvem de er. I en anden sætning bliver der sagt: “Åhhhh jeg er så træt af alt det der SoMe og alles behov for at vise sig frem hele tiden…..”  Og vi taler #Metoo#, om veninder, døtre, kvinder og om “pigen, der godt kunne lide at sætte sig selv på spil, hende, som havde meget frihed og frimodighed i sig…..”

Det er en lørdag aften. Jeg err til nytårskur. En tradition hvor nogle kvinder skåler med hinanden, spiser og offentliggør ønsker for året der kommer. Mit ønske sidste år var, at skabe letloverule.dk – et positivt medspil – et virtuelt kram og mit nu, 110´ende indlæg, som jeg har brugt dage på at finde vinklen på, udspringer i lørdagens signifikante samtale. Det er sårbart og stærkt, voldsomt og vigtigt og så handler det om både vores mødre og vores døtre, vores fædre og vores sønner, og om hvad der sker, når kvinder vil frigøres og træde endnu et skridt frem, mens mænd skal lære, at post materialisme rækker ud over det der kan måles og vejes og, at de nu må træde et skridt tilbage, hvis det er det, de vil anvende. De selvudnævnte “store mænd ” må forstå, at det er uetisk, sårende, ødelæggende, umoderne og krænkende at tro, at man ved hjælp af penge og magt, kan tage og få…..hvad…..et andet menneske? Til at få nogen til at gøre noget man tvinger dem til? S T O P! Det er da generationer siden, at magthavere havde mere at sige over mennesker, der havde mindre magt eller at mænd havde magt over kvinder, tyende, børn? Og for at kunne bære tanken, bringer jeg Fred Flintstone på banen og ser ham komme trækkende, med sin kone Wilma i håret og en kølle i den anden…..i hvad….Stenalderen?

Lørdag aften – nytårskuren – vi er i 2018. Vi taler fortsat og meget  om, hvad kvinder bør, er nødt til og skal have lov til – selvfølgelig – og hvad mænd bør holde sig fra, bliver nødt til at lære og skal holde sig fra – selvfølgelig, Og der er grænser som skal udforskes og udfordres, men også forbigåes og forståes både for mænd og kvinder. Og der er stadig kvinder fra venus og mænd fra mars og nye måder og metoder og SoMe – mine døtres generation – som jeg dagligt forsøger at lære at kende,, hvis mod jeg beundrer, tager til mig og er stolt af. Unge som ældre kvinder, som insisterer på, at gå klædt som en “information” der lyder noget i retning af: “Her er jeg!” og ikke som en “invitation” som forståes noget i retning af: “Tag mig!”. Et udtryk kan sjældent stå alene; Øjenkontakt og dialog er altafgørende for lære hinanden at kende = SoWe <3

Nogle tusinde år efter Flintstone, sådan ca. i 1683 stod der i Christian V´s lov, Husbond maa refse sine Børn og Tyende med Kæp, eller Vond”. Senere blev loven indskrænket til kun at gælde tyende under en hvis alder, senere endnu omfattede loven kun håndværksmestre der måtte slå lærlinge og lærere sine elever. I 1967 blev spanskrørsregulæret afskaffet. I 1997 blev Folketinget enige om, at: “Barnet har ret til omsorg og tryghed. Det skal behandles med respekt for sin person og må ikke udsættes for legemlig afstraffelse eller anden krænkende behandling”. I ca. 1848 ophævede Peter Von Scholten slaveriet og i dag……tusinder, hundreder, kun  tyve år senere taler vi fortsat og stadigvæk om kvinder, som tydeligvis ikke er omfattet “afskaffelsen af revselsesretten” eller “råderetten over mennesker”. Lad os nu lære at lytte og forstå, at intet menneske, kvinde som mand, bør udsættes for hverken legemlig afstraffelse eller anden krænkende behandling. Lad os lære og forstå, at ingen er nogens ejendom men, at vi bør bekymre os om hinanden og at ordet krænke(r) er ødelæggende som både substantiv og verbum. Det skal ud og væk fra sproget.

Jeg tror ikke, at jeg fik fortalt mit ønske for 2018 den lørdag aften, men må det være, at mænd til deres nytårskure og dialoger hvor de skåler med hinanden lørdag aften, tager afsæt i #metoo# og kommer i tanke om, at de jo også har en søster, eller en datter, for hvem de ønsker, skal møde en mand som møder dem med ligeværd,  kærlighed og så naturligvis:

R-E-S-P-E-C-T

Find out what it means to me

R-E-S-P-E-C-T

Keep on tryin`

 

//Nan